Duben 2007

PRO VAŠE ZDRÁVÍČKO

29. dubna 2007 v 22:57 PRO DÍVKY
Pro vaše zdraví: Velká vitaminová abeceda

Velká vitamínová abeceda
"Tak jsem zase nakoupila vitaminy - ne abyste to nechali zkazit!" zdůrazňujeme potomkům, když s dobrým pocitem, co všechno pro ně děláme, přivlečeme tašku plnou ovoce a zeleniny. Jenže - máme doopravdy přehled? Víme, po kterých potravinách sáhnout, abychom pokryli celou vitamínovou abecedu?
A
Pomáhá nám, abychom neměli tak často rýmu a kašel. Zvyšuje totiž odolnost sliznic vůči infekcím. Je nezbytný pro dobrý zrak, pomáhá udržet pěknou pokožku a posiluje vlasy. Zavedeným omylem považujeme za jeho hlavní zdroj syrovou mrkev. Chyba! Mnohem víc ho získáme z dušené.
Kde najdeme denní dávku?
Potřebujeme asi 0,8 miligramu. To si představte jako např. 100 g dušené karotky, špenátu, kadeřavé kapusty nebo rajčat. Můžete si dát také porci vepřových jater. Doplňkovými zdroji jsou žluté ovoce, vejce a mléko.

B1
Oceníte ho, když vás trápí skleslost. Po zvýšených dávkách vitamínu B1 zase pookřejete. Dodává odhodlanost a energii, podporuje trávení a napomáhá činnosti srdce. Nedostatek může u jinak zdravých lidí může způsobit pocity strachu, ochromenost a ztrátu vůle.
Kde najdeme denní dávku?
Měli bychom sníst 1 miligram. Ten najdeme ve 200 g hrachu nebo 150g porci platýze. Dobrým zdrojem jsou i brambory, hrách a bílé fazole. Menší množství B1 je ve žluté a zelené zelenině, ovoci a mléce.

B2
Určitě vás bude zajímat, že tlumí chuť na sladké. Kromě toho zvyšuje odolnost vůči kožním plísním, ekzémům a dokonce i alergiím a migrénám. Je nutný pro zdravou pokožku, silné nehty i vlasy. Snáší sice zahřívání, ale ničí ho světlo. To je důvod, proč bychom mléko, jeden z dobrých zdrojů B2, měli kupovat raději v krabicích.
Kde najdeme denní dávku?
Potřebných 1,2 miligramu získáme ze 75 g vepřových jater, z 200 g žampionů a 150 g makrely. Jinak ho najdeme také v pivovarských kvasnicích,v zelenině, rybách a vejcích.
B3
Především uklidňuje a posiluje trávení. Kromě chrání naše cévy před krevnímu sraženinami, takže funguje jako prevence infarktu. Snižuje hladinu cholesterolu a uklidňuje nervy. Je nezbytný i pro uspokojivý intimní život. Podílí se nejen na produkci ženských a mužských hormonů, ale i histaminu, látky, díky níž můžete prožít vrchol erotického vzrušení.
Kde najdeme denní dávku?
Měli bychom sníst 13 miligramů B3. Nejlepším zdrojem je libové maso, vnitřnosti a také ryby. Denní dávku představuje například 150 g hovězího masa, 125 g vepřových jater, 150 g makrely nebo 200 g kuřecích prsou.

B5
Má rozhodující slovo v tom, jestli se cítíme plni energie nebo vyhořelí. Podporuje plodnost a slibuje dlouhověkost. Nedostatek B5 snižuje hladinu cukru v krvi, proto si na jeho dostatečnou konzumaci musí dát pozor diabetici a lidé těžce pracující nebo sportující.
Kde najdeme denní dávku?
Potřebných 5 miligramů sníme s 200 g čočky, 250 g žampiónů nebo 400 g brokolice. Že jsou to vysoká množství? Tak je snižte a doplňte B5 z dalších zdrojů - mohou to být ledvinky, játra, mléko, ořechy nebo celozrnné pečivo.

B6
Dělá kouzla s tuky, díky nimž méně přibíráme na váze. Důležitý je také při tvorbě protilátek, takže zvyšuje naši obranyschopnost. Pomáhá proti tikům a samovolným záškubům svalů. Vylepší suchou pleť a chrání proti lupům. Naopak při nedostatku je typická přecitlivělost na slunce. Ještě nepříjemnější je depresivní nálada a nespavost.
Kde najdeme denní dávku?
Měli bychom si dopřát 1,2 miligramů B6, což je množství, které najdeme ve 200 g růžičkové kapusty doplněné 200 g brambor. Vydatnými zdroji jsou ale i kuřecí maso, vepřové, fazole, čočka, zelí a banány.
B7
To je patron naší krásy. Biotin, jak se také označuje, je totiž kompetentní hlavně v oblasti kůže, vlasů a nehtů. Proto pomáhá i při léčení vyrážek a ekzémů, oddaluje šedivění vlasů.
Kde najdeme denní dávku?
Denně máme sníst kolem 50 mikrogramů, což zvládneme s 200 g žampiónů, nebo porcí volského oka se špenátem. Dalšími vydatnými zdroji jsou ovesné vločky, pivovarské kvasnice, žloutky, ořechy, mléko a ovoce

B9
Přispívá k duševní pohodě a vyrovnanosti. Chrání před chudokrevností a snižuje riziko srdečních a oběhových nemocí. V těhotenství potřebujeme vitamínu B9, zvaného též kyselina listová, o polovinu více jako ochranu proti vrozenému postižení dítěte i posílenou krvetvorbu.
Kde najdeme denní dávku?
Denní dávku, tedy 400 mikrogramů, si na talíř můžeme nandat se 150 g hrášku, k tomu ke svačině kedluben. Nebo 250 g brokolice a odpoledne hroznové víno, pomeranč či rajčata.
B12
U dětí má vliv na správný růst a zlepšuje i učení. U dospělých podporuje tvorbu krve a celkovou vitalitu. Při nedostatku B12 si připadáme slabí, nevýkonní, máme studené ruce a nohy. Objevuje se chudokrevnost, dýchavičnost a bušení srdce.
Kde najdeme denní dávku?
Nezbytné 3 miligramy najdeme výhradně v živočišných potravinách. Může to být 100 g sýra, 80 g tresky, 30 g herinka nebo 350 g tvarohu.

C
Je to proslulý ochránce proti nachlazení. Ale umí i jiné věci: odbourává v těle cholesterol, podporuje hojení ran a chrání buňky před poškozením škodlivými látkami.
Kde najdeme denní dávku?
Denně bychom měli tělu dopřát asi 100 miligramů. Třeba v podobě jedné čerstvé papriky, 75 g černého rybízu, 2 kiwi nebo 2 pomerančů.
D
Bývá spojován především se zdravými a silnými kostmi a zuby. Vedle toho ale podporuje zásobování buněk kyslíkem, což je jejich palivo. Takže pak máme dostatek energie.
Kde najdeme denní dávku?
Tělo denně spotřebuje 5 mikrogramů. Dodáme mu je 150 g tuňáka, 75 g lososa, konzervou tresčích jater nebo sardinek.
E
Je to elixír mládí. Chrání buňky a tkáně před projevy stárnutí včetně degenerativních onemocnění. Vrací kůži pružnost a pomáhá neplodným párům dočkat se potomka.
Kde najdeme denní dávku?
Potřebných 12 miligramů obsahuje 1 avokádo, 50 g lískových ořechů, 60 g mandlí nebo 20 g dietního margarínu či olivového oleje, ale nesmíme ho přepalovat.

K
Řídí stavbu kosti a tak je důležitý nejen pro děti, ale i pro dospělé jako prevence proti osteoporóze. Dodává vitalitu, zastavuje krvácení, pomáhá proti silné menstruaci a urychluje hojení ran.
Kde najdeme denní dávku?
Jde o 60 mikrogramů. Skvělými zdroji jsou zelené druhy zeleniny, můžeme si dát 100 g kadeřavé kapusty, špenátu nebo tmavých druhů salátu. Musíme je ale skladovat v temnu, jinak se vitamín z listů vytrácí. Najdeme ho i ve žloutcích a mléčných výrobcích.

TĚSTOVINY

29. dubna 2007 v 22:52 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
Těstoviny s masem: Festival chutí a nápadů
Těstoviny mají doslova desítky možností, jak je kombinovat. A pokaždé jsou chutné i hezké na pohled, až těžko odoláme jejich svodům. Nechte se tedy inspirovat dalšími recepty
Pro milovníky jemných, delikátních chutí Ravioli skrůtím masem
Náročnost: 2
Doba přípravy a vaření cca: 90 min
Náklady celkem cca: 90 Kč
Energetická hodnota 1 porce cca: 1800 kJ
Pro 6 osob:
300 g hladké mouky
2 vejce
4 žloutky
1lžička citrónové šťávy
sůl
200 g krůtích prsíček
2 cibule
30 g piniových semínek
40 g másla
50 ml bílého vína
pepř
2 vejce natvrdo
po 1 svazku estragonu a pažitky
70 g tuňáka ve vlastní šťávě
2-3 lžíce smetany do omáček
1-2 lžíce octa Balsamico
1 bílek
mouka na vál
Postup:
Zmouky, vajec, žloutku, citrónové šťávy, soli a případně trochy vody jsme zhotovili těsto.Hotové jsme je nechali hodinu odpočívat zabalené ve folii.
Krůtí maso jsme nakrájeli na kousky umleli. Cibuli jsme oloupali, nakrájeli na kostičky a osmahli spolu s piniovými semínky ve 20 g másla. Přidali jsme maso, osolili a za stálého míchaní jsme dále opékali. Když měla krůta správnou barvu, přilili jsme víno, pepř a bez pokličky dusili asi 5 min.
Vejce natvrdo jsme oloupali. Bylinky jsme oprali a lístky otrhali. Petrželku a polovinu estragonu jsme rozmixovali stuňákem a vajíčky. Tuto směs jsme spolu se smetanou přidali kmasu a dochutili solí, pepřem a octem.
Ztěsta jsme na pomoučeném vále vyváleli tenký plat, ze kterého jsme vykrajovali obdélníky asi 5 x 7 cm. Okraje jsme potřeli bílkem. Náplň jsme rozdělili do středů poloviny obdélníku, překryli jsme je ostatními obdélníčky a na krajích jsme je ksobě přitiskli.
Ravioli jsme vařili 10 min. ve slané vodě. Poté jsme je vyndali, nechali okapat podávali se zbytkem masa a posypané estragonem.
Časově náročnější, ale stojí to za to! Těstovinový nákyp
Náročnost: 2
Doba přípravy a vaření cca: 95 min
Náklady celkem cca: 65 Kč
Energetická hodnota 1 porce cca: 1793 kJ
Pro 4 osoby:
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, nakrájená nahrubo
230 g mletého hovězího masa
1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
400 g nakrájených rajčat zkonzervy
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl a pepř
180 g těstovin macaroni
máslo na vymazání formy
3 žloutky
3 bílky
40 g nastrouhaného parmazánu
parmazán na posypání
Postup:
Troubu jsme předehřáli na 190 °C (u plynové trouby stupeň 5). Na hluboké pánvi jsme rozehřáli olej. Přidali jsme cibuli a osmahli jí na mírném ohni doměkka. Potom jsme do ní vmíchali mleté hovězí maso a opékali je, dokud nezměnilo barvu. Hrudky jsme rozmačkali vařečkou. Potom jsme vmíchali česnek, rajčata i se š'távou, rajčatový protlak, sůl a pepř a omáčku přivedli kvaru. Poté jsme zmírnili oheň a pokrm jsme zvolna dusili. Asi po 20 min jsme pánev odstranili a omáčku jsme nechali mírně zchladnout.
Zapékací mísu jsme vytřeli mírně máslem. Žloutky jsme rozšlehali a vmíchali do omáčky smasem a potom přidali uavřené a odkapané těstoviny. Z bílku jsme ušlehali tuhý sníh a opatrně jsme ho "zabalili" do těstovinové směsi. Tu jsme vložili do zapékací mísy, posypali nastrouhaným parmazánem a pekli vpředehřáté troubě asi 45 min dozlatova. Hotový nákyp jsme posypali nastrouhaným parmazánem a ihned podávali.

JARNÍ SALÁTKY

28. dubna 2007 v 19:38 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
LAHUDKOVÝ JARNÍ SALÁT:

Potřebujeme:
1 hlávkový salát
4 natvrdo uvařená vejce
200 g čerstvých žampión
2 rajčata
šťávu z poloviny citronu

Dressing:
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce sójové majonézy
3 kapky citronové šťávy
petrželová nať
sůl a pepř

Postup: Žampiony nakrájíme na tenké plátky a vaříme asi 5 minut v jemně osolené vodě. V misce si rozmícháme smetanu s majonézou, citronovou šťávou, nasekanou petrželovou natí a ještě nezapomeneme osolit a opepřit. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na osminky, dále pak promícháme se žampióny, rajčaty a natrhaným salátem. Všechno potom smícháme s dressingem. Salát podáváme s pečivem.

ITALSKÝ SALÁT S BROKOLICÍ:

Potřebujeme:
250 g uvařených celozrnných těstovin
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 mrkev
150 g uvařené brokolice
100 g tvrdého sýru můžeme použít i tofu
2 vařená vejce
3 lžíce sójové majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
oregano

Postup: Uvařené těstoviny promícháme s olejem, přidáme nakrájenou cibuli, v páře krátce vařenou brokolici, nastrouhanou mrkev, vejce a na hrubší nudličky nakrájený sýr. Majonézu smícháme s jogurtem a zalijeme připravené suroviny. Vše ozdobíme oregánem.

TUŇÁKOVO ? FAZOLOVÝ SALÁT:

Potřebujeme:
2,5 dl velkých hnědých či bílých fazolí
1 vetší konzerva tuňáka
1 hlávkový salát
1 červená cibule
1 červená kapie
3 vařená vejce
mořská sůl, pepř a jablečný ocet

Postup: Uvařené fazole smícháme s tuňákem, natrhaným hlávkovým salátem, nakrájenou cibulí a paprikou a vejci. Dochutíme solí, pepřem a jablečným octem.

MÍCHANÝ ZELENINOVÝ SALÁT:

Potřebujeme:
200 g rajčat
2 hlávky salátu
1 střední okurku
2 svazky ředkviček
4 vejce
1\4 l kyselé smetany
mořská sůl, citronová šťáva
zelená pažitka či petrželka

Postup: Všechny přísady nakrájíme na kousky, smícháme s kyselou smetanou, mořskou solí, citronovou šťávou a posypeme pažitkou či petrželkou.

DĚVČATA NĚCO PRO NÁS

28. dubna 2007 v 19:36 PRO DÍVKY
CITRONKOVÁ KRÁSA
Citronová krása
Abychom tuto rubriku neměli jen o jídle na přibírání, našla jsem pro vás dva velice zajímavé recepty pro krásu. A pozor - nemusíš ani navštívit drogerii a probírat se stovkami nejrůznějších produktů. Stačí když otevřeš ledničku nebo zavítáš na zahrádku! A zrovna dneska se zaměříme na surovinu, kterou není ptoblém sehnat - docela obyčejný citrón!
Lesk pro blonďaté vlásky
Potřebuješ: sprejovou lahvičku, 4 polévkové lžíce citronové šťávy, 2 šálky vody, 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu, 1 lžíci mandlového extraktu, 1 lžíci třešňového extraktu (všechny tři seženeš například v Tescu)
Postup: V lahvičce smíchej po lžíci mandlový, třešňový vanilkový extrakt s citronovou šťávou a vodou. Protřepej a nastříkej do čistých vlhkých pramínků. Širším hřebenem si hřívu důkladně pročeš od kořínků ke konečkům. Vezmi si ručník, dej si ho přes ramena (aby ses neumazala) a vyraz na zahrádku nebo na balkon. Směs bude fungovat jenom po hodině slunění!
Výsledek: tvé vlásky budou nádherně zářivé a sluníčko ti na nich vyšisuje pár přírodních světlých pramínků. A to bez peroxidu i jiných zákeřných chemikálií!
Do boje proti pupínkům
Potřebuješ: 20 zelených bobulek hroznového vína bez pecek, 1 vaječný bílek, ¼ grapefruitu a ¼ citronu (oloupej a vyber z něj pecky), 3 polévkové lžíce nasekané řeřichy, ¼ jablka (vyber pecky, ale neloupej ho)
Postup: Všechny přísady šupni do mixéru a na střední rychlost mixuj asi 2 minuty (dokud není směs úplně jemná). Nalej ji do misky a pomocí vatového tampónku nanes na umytý obličej vyjma oblastí kolem očí. Zázračnou masku nech působit alespoň 15 minut, poté ji pečlivě smyj teplou vodou.
Výsledek: Maska ti nádherně rozjasní pleť. Používej ji jednou týdně a také si nezapomeň pleť důkladně čistit ráno i večer pleťovou vodou nebo mycím gelem. "Beďárky" se dají na ústup!

NUGÁTOVÝ KOKTEJL

25. dubna 2007 v 19:27 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
Na 1 sklenici (150ml)
Do mírně vychlazené sklenice dáme 4 lžíce nugátovo-čokoládového likéru a 2 lžíce brandy. Dobře promícháme. Potom uvaříme silnou kávu, dáme ji vychladit a do sklenice ji přilijeme 100ml. Před podáváním ozdobíme kopečkem vanilkové zmrzliny a čerstvou mátou.

Polévková dietka šitá na míru

24. dubna 2007 v 20:15 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ

Polévková dietka šitá na míru


Někdy zatracovaná, jindy příliš vychvalovaná "tukožroutská" dieta je vhodná pro krátkodobé použití. Zejména tehdy, když potřebujete výrazně v krátké době zhubnout.
Největší výsledky dosahují lidé s větší nadváhou nebo ti, co rychle nabrali kila.
Příprava polévky
Rozsekejte 5 rajčat, nakrájejte na kousky 5 cibulí, 2 zelené papriky, hlávku bílého zelí, jeden stvol řapíkatého celeru. Veškerou zeleninu vložte do hrnce s vodou, přidejte 1 bujón, mírně osolte a vařte tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.
Takto připravenou polévku můžete ještě rozmixovat nebo ji nechat tak, jak je. Jezte ji během dne tak často, jak budete chtít. Minimálně však 3 šálky denně. Vedle polévky pak ještě během týdne konzumujte tyto potraviny:
  1. den - pouze ovoce, čerstvé, žádné banány
  2. den - pouze zelenina, ale ne rajčata! Večer si můžete dát jednu bramboru na másle.
  3. den - dnes pouze banány (max. 5 ks) a 200 ml podmáslí či acidofilního mléka.
  4. den - ovoce a zelenina dle chuti. Ne banány!
  5. den - pouze rajčata ( 5 ks) a 200g hovězího masa nasucho, na grilu, na vodě.
  6. den - jakákoli zelenina a 300 g hovězího, kuřecího nebo krůtího vařeného masa.
  7. den - rýže Natural a zelenina. Rýži nesmíte dovařit! - jinak vám zvýší glykemický index.
Při dietě je třeba hodně pít, 2 až 3 litry denně. Ale pouze zelený nebo bylinkové čaje a čistou vodu. V žádném případě nekonzumujte slazené limonády a alkohol.

Očista i dieta

Tato týdenní dieta má tu výhodu, že obsahuje všechny důležité složky stravy a není proto zdraví škodlivá jako mnoho jiných diet. Můžete ji proto také několikrát po sobě opakovat. Váhové úbytky mohou být zejména první týden celkem povzbuzující, ale je třeba myslet i na to, že nechcete-li, aby vás v budoucnu postihl jo-jo efekt, musíte omezit jídlo a zvolit vyváženou životosprávu i do budoucna. Tukožroutská dieta může posloužit i jako dobré jarní pročištění a nastartování správného metabolismu.

Zázraky neexistují

Chcete-li mít dlouhodobě pěknou postavu, nespoléhejte pouze na "zázračnou" polévku. Stále ještě platí klasické počty o vydané a přijaté energii. Pokud přijímáte více, než vydáte, budete tloustnout. Je tedy třeba se také hýbat. Nejlépe každý den alespoň 20 minut.

Vhodný pohyb

  • Nejlepší je rychlá chůze alespoň 4 km
  • Plavání
  • Jízda na kole
  • Tanec
  • Posilovna pod vedením odborného trenéra, který sestaví program cvičení

Dietní kuřátko ať jsme hubení

24. dubna 2007 v 20:05 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ

Dietní kuřátko

Dietní pečené kuře s rýží
Ingredience: 1 kuře, 1 větší cibule, 1 a 1/2 hrnku rýže, elektrická trouba 3 hrnky vody, plynová 4 a 1/2 hrnků vody, trocha oleje, sůl
Postup přípravy: Kuře nakrájíme na 10 kusů - hřbet, stehýnka na půl, prsíčka na 4 kousky, křidýlka zvlášť. Posolíme, mírně podlejeme a dáme péct do hlubokého pekáče do předehřáté trouby na 200 °C. Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme na malém množství oleje, pak přidáme rýži, necháme ji zesklovatět a vše zalejeme vodou. Přidáme ke kuřeti a zapékáme zhruba ještě 40 minut. Rýže nasákne krásně kuřecí chuť, je to velice dietní a přitom dobré!


Dietní kuřátko

24. dubna 2007 v 20:04 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ

Dietní kuřátko

11.01.2007
Dietní pečené kuře s rýží
Ingredience: 1 kuře, 1 větší cibule, 1 a 1/2 hrnku rýže, elektrická trouba 3 hrnky vody, plynová 4 a 1/2 hrnků vody, trocha oleje, sůl
Postup přípravy: Kuře nakrájíme na 10 kusů - hřbet, stehýnka na půl, prsíčka na 4 kousky, křidýlka zvlášť. Posolíme, mírně podlejeme a dáme péct do hlubokého pekáče do předehřáté trouby na 200 °C. Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme na malém množství oleje, pak přidáme rýži, necháme ji zesklovatět a vše zalejeme vodou. Přidáme ke kuřeti a zapékáme zhruba ještě 40 minut. Rýže nasákne krásně kuřecí chuť, je to velice dietní a přitom dobré!


PRO PŘÁTELÉ

23. dubna 2007 v 12:20 RŮZNÉ
AHOJKY PŘÁTELÍČKOVÉ
PŘEJI VÁM KRÁSNÝ TÝDEN PLNÉ POHODIČKY A SLUNÍČKA





MOJE IKONKA

IKONKA NA WEB
MANŽEL A SYN MOTOCROSS