Srpen 2007

Pro mé prátelé

31. srpna 2007 v 22:08
Ahojky přátelé Všem moc děkuji za písnutí a přeji Vám krásný víkendíček
pracovala jsem a neměla časíka Vám napísat krásný večer

JAKÁ JSI?

26. srpna 2007 v 0:06 PRO DÍVKY
JAKÁ JSI PODLE DATUMU NAROZENÍ?
1.spolehlivá
2.milující

3.vášnivá
4.zakomplexovaná
5.svůdná
6.milá
7.drsná
8.slušná
9.plachá
10.náročná
11.spolehlivá
12.nešťastná
13.výjmečná
14.vybíravá
15.falešná
16.rozmazlená
17.okouzlující
18.něžná
19.nedočkavá
20.krásná
21.dokonalá
22.přemýšlivá
23.netrpělivá
24.šťastná
25.zajímavá
26.klidná
27.vtipná
28.obyčejná
29.nevěrná
30.přitažlivá
31.ukecaná
CO JE NA TOBĚ HEZKÉHO PODLE MĚSÍCE NAROZENÍ?
Leden-vlasy,oči
Únor-nos,uši
Březen-všechno

Duben-krk,chodidla
Květen-tělo,ramena
Červen-víčka,obličej
Červenec-řasy,ruce
Srpen-rty,obočí
Září-nohy,ústa
Říjen-zadek,prsa
Listopad-oči,záda
Prosinec-rty,obličej


KAŽDÝ JSME JINÝ,A PŘITOM JSME STEJNÝ

25. srpna 2007 v 23:49 RŮZNÉ

Snídaně a sporty

Snaž se každý den snídat.
Snídaně totiž tělu dodávají potřebnou energii.
Tipy a triky pro zdravé snídaně:
  • Celozrnný chléb s medem a čaj
  • Muesli s čerstvým mlékem
  • Celozrnná tyčinka a pomerančový džus
  • Čerstvé ovoce a nízkokalorický jogurt
  • Chceš dobre vypadat? Chceš se cítit dobře? Chceš mít víc energie? Tak buď aktivní!! Sport a cvičení jsou vynikající na pěstování zdravého těla. Budeš štíhlá, pružná a tvoje srdce a plíce budou pracovat lépe. Je mnoho aktivit, které můžeš dělat sama a nebo s přáteli. Důležité je najít si nšco, co tě baví, a vydržet při tom. Toto je jen několik nápadů na aktivní pohyb:
  • jezdi na kolečkových bruslích, cjezdi na kole, věnuj se turistice a nebo plávaní
  • Místo výtahu si raději vyjdi schody
  • Zahraj si nějakou pohybovou hru
  • Mezi telefonováním zatahuj stehna a břicho
  • Tanec a nebo aerobik jsou též výborné způsoby jak spalovat kalorie a zároveň se dobře zabavit!

    Pití čaje je IN

    Proč se neohřát hrnkem oblíbeného čajíku, když je to navíc teď in? Prej je to sexy když rtíkama ucucáváš horký čajík ;-)
    Účinky zeleného čajíku:
    Nápoj ze zeleného čaje působí takřka na celý organismus. Ovlivňuje tedy:
    trávicí soustavu
    - obsahuje třísloviny, které pomáhají při trávení a zažívání
    - působí proti rakovině žaludku
    oběhovou soustavu
    - rozšiřuje periferní cévy
    - prokrvuje orgány, zejména ledviny a mozek
    - velice se osvědčil v boji proti arterioskleróze
    dýchací soustavu
    - přináší uvolnění staženým průduškám (např. při astmatu)
    - pomáhá při zánětu nosních dutin
    vylučovací soustavu
    - přivádí krev do ledvin - pomáhá čistit tělo
    dále
    - má vliv na imunitní systém
    - zamezuje tvorbě zubního kazu
    - aplikovaný zevně (ve formě extraktu) ochraňuje kůži před ultrafialovými paprsky, zhojuje zranění, zastavuje krvácení, používá se na různé vřídky, proleženiny apod.
    - své uplatnění najde při redukčních dietách
    - pomáhá chránit před jistými druhy rakoviny (tomuto rozsáhlému tématu se budu věnovat ve třetím díle)
    by Randitko

    Snídaně?

    www.hnutizadobrousnidani.cz
    Více než 30 % Čechů pravidelně nesnídá.
    U dospívajících je to dokonce více než 40%. Myslíte si, že snídaně není důležitá? Omyl...snídaně je nejdůležitější chod celého dne. Proto by měla být vyvážená, abyste načerpali co nejvíce energie na celý den =)
    tapeta se snídaní:
    A co vy? Co snídáte? Já Kakao a marťánka :X
Co si máme představit pod pojmem BIOPOTRAVINY?
Biopotraviny jsou vysoce kvalitní, čistě přírodní a přísně kontrolované potraviny. Biopotraviny jsou výrobky ekologického zemědělství, které musí splňovat přísná, státem kontrolovaná pravidla. Ekologická hospodářství nesmí používat syntetické pesticidy, umělá hnojiva, geneticky modifikované plodiny a hormonální přípravky a musí respektovat potřeby zvířat.


Při výrobě biopotravin se nepoužívají chemické látky uměle vylepšující barvu, vůni či chuť potravin. Způsob výroby a absence cizorodých látek se příznivě projevuje i na lepší chuti potravin. Pro svoji kvalitu jsou biopotraviny zejména vhodné pro dětskou výživu.Když dáte přednost biopotravinám, podporujete kromě svého zdraví i ekologické zemědělství, pečující o snížení zátěže životního prostředí a rozvoj produkce bezpečných a zdravých potravin.

A kde najdeme restaurace BIO-CAFES: Americká 8, Praha 2
Na Příkopě 31 v Pasáži Broadway, Praze 1
Nádražní 25, Praha 5 u obchodního centra Zlatý Anděl
Obchodní centrum Šestka, Praha 6
Pitný režim - člověk neni velbloud
U pitného režimu je důležitá především pravidelnost. Od rána do večera bychom měli vypít minimálně jeden a půl litru vody s vyváženým obsahem minerálů. Přitom nezapomínejme na úskalí tzv. nárazové konzumace.
Ta může způsobit převodnění - stav, kdy jsou nadměrně zatíženy ledviny a také další orgány. V extrémních případech může dojít dokonce k jejich selhání. Příkladem je nedávný tragický případ převodnění z USA. Osmadvacetiletá matka nepřežila jednorázovou konzumaci sedmi litrů vody v rámci rádiové soutěže. Co říkají na pitný režim odborníci? Návodem je Desatero pitného režimu.

Člověk denně vyloučí v průměru asi dva a půl litru vody. Pro zachování vyrovnané vodní bilance tak musí organismus přijmout odpovídající množství tekutin. Přibližně 900 ml vody získáváme jako součást konzumovaných potravin. Zbytek, tedy minimálně jeden a půl litru, musíme denně vypít.

"Doporučujeme pít průběžně po celý den od samého rána.Tělo tak může ideálně zužitkovat dodané tekutiny. Především bychom se měli vyvarovat nárazového pití většího množství tekutin, které může zapříčinit převodnění," vysvětluje brand manager společnosti Toma Natura, Broněk Matyšek.

Převodnění způsobuje přetěžování ledvin a srdce, což v krajním případě vede i k poruchám jejich funkcí. Přesné množství tekutin, které si tělo žádá, závisí na mnoha faktorech a je značně individuální. Uvedených jeden a půl litru je proto skutečně minimem.

"Záleží také na tom, jaké minerály a v jakém množství jsou v konzumované vodě obsaženy. Voda by měla dodávat organizmu látky, které mu prospívají a odvést ty, které se v něm usazují. Vyvážený obsah minerálů ve vodě pocházející ze skalního města v Adršpachu to splňuje," dodává Broněk Matyšek.

Ideální denní přísun tekutin nelze odbít pouze nárazovou konzumací. Za vše hovoří tragická událost ze Spojených států amerických. Právě převodnění způsobilo v USA smrt osmadvacetileté matky. Ta zemřela několik hodin poté, co díky nárazovému vypití sedmi litrů tekutin vyhrála lístky na koncert Justina Timberlaka.

Co vlastně pít jako základ pitného režimu?
Důležité je nejen množství, ale i co pijeme. Nejzdravějším nápojem je čistá, pramenitá voda. Vyhovujícím zdrojem může být i voda z vodovodu. Její kvalitu však může negativně ovlivnit její pach a chuť. Další možností jsou vody balené. I zde ale existují určitá omezení. Přední odbornice na problematiku pitného režimu MUDr. Jarmila Rážová doporučuje:

"Konzumenti by měli zvážit, která voda se stane základem jejich pitného režimu. Pro tyto účely nejsou vhodné silně mineralizované vody nebo vody sycené oxidem uhličitým. Ty by měly pouze doplňovat základ pitného režimu v závislosti na individuálních potřebách konzumenta. Mezi nejvhodnější základ pitného režimu patří nesycené vody z kvalitních přírodních pramenů. Určitý nadstandard pak představují vody kojenecké."

Rizika dehydratace
Voda se účastní prakticky všech tělních pochodů a jen její dostatečný přísun zaručuje plnou výkonnost organismu. Naopak, nedostatek vody zapříčiňuje nižší pracovní výkonnost, zdravotní rizika i psychické problémy.

Již ztráta vody odpovídající 2 % tělesné hmotnosti představuje 20 % snížení výkonnosti. Rizikovou však není pouze nárazová dehydratace. Mírný, ale dlouhodobý nedostatek vody, který v denním shonu ani neregistrujeme, může zapříčinit i vážné zdravotní poruchy. MUDr. Jarmila Rázová dodává:

"Poměrně velkým problémem je i dlouhodobá, byť mírná, dehydratace. Pracující často zapomínají pít nebo konzumují pouze kávu, která tělo ještě více dehydruje. Výsledkem jsou bolesti hlavy a ztráta koncentrace. Problematickým je i fakt, že příčiny těchto problémů hledáme často někde úplně jinde. Skutečným důvodem je ale velice často právě špatný pitný režim."

Známým důsledkem dlouhodobé dehydratace jsou ledvinové kameny. Špatný pitný režim však přispívá i k dalším chorobám. Předpokládá se, že řada civilizačních chorob je buď prvním příznakem nebo následkem trvalého nedostatku tekutin. Konkrétními příklady důsledků špatného pitného režimu mohou být infekce močových cest, zánět slepého střeva či některé druhy rakoviny.

Světová Zdravotnická Organizace (WHO) odhaduje, že nedostatek vody je světové číslo jedna v příčinách chorob. S vodou souvisí 6 % všech chorob lidstva. Důvodem přitom není pouze špatná kvalita vody, ale i její nedostatečný přísun.

Desatero pitného režimu:
1)Je nutné pít rovnoměrně v průběhu celého dne, a to již od rána.
2)Nečekejte na žízeň, která je již projevem mírné dehydratace.
3)Zvažte jaká voda se stane základem vašeho pitného režimu.
4)Základem pitného režimu by měla být dostatečně kvalitní čistá voda, například nesycená pramenitá voda. Jedině ta je vhodná pro všechny bez rozdílu. Vhodnost ostatních nápojů se liší v souvislosti s potřebami konkrétního organismu, probíhající aktivitou, zátěží, počasím apod.
5)Důležité je, aby zvolená voda měla prokazatelně vyvážený obsah minerálů, např. Toma Natura ze skalního města v Adršpachu
6)Omezujte přímou konzumaci většího množství silně perlivých vod. Volný CO2 může mechanicky narušit proces zažívání a vyvolávat tlakové potíže.
7)Omezujte konzumaci slazených limonád a kolových nápojů. Jsou bohatým zdrojem cukru a jejich konzumace může citelně ovlivnit denní příjem energie (kJ nebo kcal).
8)Se zvýšením zátěže zvyšujte i spotřebu tekutin. Také zde platí doporučení průběžného doplňování tekutin.
9)Jako nejvhodnější tekutiny pro horké počasí jsou čistá voda nebo nakyslé či nahořklé nápoje. Sladká chuť pocit žízně zvyšuje.
10)Tyto a další informace ohledně pitného režimu přibližují materiály na stránkách Státního Zdravotního Ústavu (www.szu.cz).

Buchta snů

25. srpna 2007 v 23:27 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
Ingredience:
Na těsto
180g másla pokojové teploty, nahrájené na kousky
200g přírodního krupicového cukru
180g hladké mouky
3 velká vejce
3 lžíce mléka
1 lžička prášku do pečiva
Na posypání
100g čokolády Lindt (nejméně 70% kakaa), nahrubo nasekané
1 lžička mleté skořice
100g přírodního krupicového cukru
80g sekaných lískových ořechů
Příprava:
1. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dno pekáče o rozměrech 18x27 cm vyložte pečícím papírem. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a nejlépe ručním šlehačem je prošlehejte na krémovito směs.
2. Vlijte těsto do pekáče a stejnoměrně rozetřete. Posypte kousky čokolády, skořicí, cukrem a oříšky a lehce je zatlačte do těsta. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, aby těsto vyběhlo a bylo na dotek pevné.
3. Nechte čtvrt hodiny chladnout v pekáčku, nejlépe na mřížce, a pak krájejte na kostky.

PRAVÝ MEDOVNÍK

25. srpna 2007 v 23:25 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ

Ingredience:

450 g másla | 1 kondenzované mléko (dvě hodiny povařené v hrnci s vodou ještě v plechovce) | 1 vanilkového cukru | 6 lžic mleté ořechy | 2 lžíce libovolného likéru | 200 g másla | 1 hrneček krystalového cukru | 3 lžíce medu | 3 vajec | 1 kypřícího prášku | 500 g hladké mouky

Příprava:

Krém: Změklé máslo (200g) vyšleháme s kondenzovaným mlékem a cukrem. Potom přimícháme část ořechů a likér. Necháme v chladničce asi 1 hodinu zchladit a potom jím slepujeme dortové placky k sobě (pozn. placky můžeme pokapat silnou kávou). Poslední placku nastrouháme navrch medovníku a postříkáme topingem nebo čokoládou.
Těsto: V hrnci si rozpustíme máslo (250 g), med a cukr. Vaříme za stálého míchání do zkaramelizování, potom hned stáhneme z plotny. Poté vyšleháme vejce do pěny a zašleháme do karamelu. Nakonec přimícháme mouku s kypřícím práškem a ořechy. Vznikne ne moc řídké lepivé těsto, z kterého pomocí stěrky vytvoříme 7 - 8 kulatých placek (z pečícího papíru si uděljte měrku - vystřihnete ve velikosti dortu kolečko). Pečeme na pečícím papíře 5 minut při 175 °C.

TIP:

Kondenzované mléko si uvařte den předem. Pokud bude dort na vás příliš sladký, nedávejte celý hrnek krystalového cukru.

Malé české tiramisování

25. srpna 2007 v 23:16
Není nejmenších pochyb o tom, že italský moučník tiramisu vítězně táhne z Apeninského poloostrova do celého světa. I u nás patří jednoznačně mezi nejoblíbenější, leč taky mezi ty dražší dobroty. Ovšem nebyli by to Češi, aby si kutilsky nevymysleli nějaké varianty tohoto dezertu "po našem". Variant je opravdu nesčetné množství. Doufáme, že i vy nějakou svoji recepturu přidáte do čtenářských receptů.
Vaničkové tiramisu
Připravíme si vaničku tučného tvarohu, jednu zakysanou smetanu, dvě lžíce cukru, balíček vanilkového cukru, hrníček studené kávy, smíchané se dvěma lžičkami rumu a piškoty.

Tvaroh, smetanu a cukr vymícháme do hladkého krému. Do dortové formy, vyložené alobalem dáme na dno piškoty, pokropíme kávou s rumem, zalijeme krémem, dáme další vrstvu piškotů (opět navlhčíme kávou), nahoru dáme poslední vrstvu krému, který hustě posypeme kakaem. Moučník necháme tuhnout a rozležet v ledničce alespoň 12 hodin.

PÍCHANÁ BUCHTA

25. srpna 2007 v 23:02 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ

Ingredience :

3 hrnečky polohrubé mouky | 1 hrneček cukru | 1.5 hrnečku mléka | 0.75 hrnečku oleje | 1 kypřící prášek | 2 vejce | 1 hera | 30 dkg moučkového cukru | 3 lžíce kakaa | 3 lžíce rumu

Příprava:

Suroviny na piškotové těsto smícháme a nalijeme na pekáč.
Pečeme při 250 stupních do světlehnědé barvy.

Ještě teplou buchtu propícháme otočenou vařečkou (čím více důlků tím lépe).

Otvory a celou buchtu zalijeme zalévací hmotou, kterou jsme si připravili těsně před zaléváním.

Zalévací hmota: 1 hera, 30 dkg moučkového cukru,
3 lžíce kakaa a 3 lžíce rumu.

ČOKOLÁDOVÉ PIŠKOTY

25. srpna 2007 v 23:00 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ

Ingredience :

1 sáček piškotů | 4 banány | 1 balení čokolády na vaření | 2 lžíce ztuženého tuku | 30 párátek | 1 pečící papír

Příprava:

V hrnci si rozpustíme ztužený tuk s čokoládou. Mezitím si oloupeme a nakrájíme banány (asi 0,5 cm) na kolečka.

Na podnos si položíme piškoty, poklademe kolečky banánů, a zakryjeme znovu piškoty, propíchneme párátkem a omočíme v rozpuštěné čokoládě.

Potom klademe na tác, na který jsme si položily pečící papír. Dáme na 30 minut do chladna a podáváme.

Dobrou chuť.

Dovolená v Chorvatsku

24. srpna 2007 v 22:41
Na řece Krka je sedm krápníkových přehrad (vodopádů).
Nicméně z těch kopců je opravdu nádherný výhled
Stezka je krásně upravená, se spoustou zajímavých zákoutí a ukázkou funkčního mlýnu. Voda není žádné kafe, ale na cákání nožek v potůčku to stačí. Vykoupat se můžete pod hlavním vodopádem na konci stezky.
Navštívili jsme asi čtyři, ale nakonec jsme si oblíbili krásnou klidnou kamenitou pláž u obce Tisno. Tisnu jsme i bydleli.Máme to tam moc rádi a jezdíme tam každý rok. Krásné vlny, čistá voda, místa s kameny bez ježků!!! A krásné ubytování.
Jezera Ostrov Murter
Tisno- tady jsme bydleli
Murter
Betina




MOJE IKONKA

IKONKA NA WEB
MANŽEL A SYN MOTOCROSS