Září 2007

SAYONARA - Japonský zelený čaj (byliny, bylinky)

24. září 2007 v 21:36 RŮZNÉ
Zelený čaj si zachovává původní obsah účinných látek, hlavně onu zázračnou látku nazvanou epigalokatechingalát (EGCG), označovanou jako "rakovinová brzda". Zelený čaj je též ideální jako prevence cévních onemocnění včetně infarktu myokardu, je účinný i proti cukrovce, poruchám paměti, upravuje krevní tlak, stimuluje nervový systém, má antibiotický účinek.

Bylinky,byliny

24. září 2007 v 21:34 RŮZNÉ

Lapacho-čaj(bylinky,byliny Lehký čajový odvar zlepšuje obranyschopnost těla až o 48%, stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, normalizuje složení krve, díky zmnohonásobení červených krvinek zlepšuje zásobení buněk těla kyslíkem, posiluje srdce a cévy a brzdí růst rakovinných buněk. Je silným antioxidantem, ochraňuje tělo před různými toxiny a snižuje přecitlivělost těla na různé chemikálie. Podporuje krvetvorbu a omezuje vznik různých krevních onemocnění a leukémie. Dále snižuje vstřebávání glukózy a využívá se při snížení rizika vzniku diabetu. Zlepšuje metabolismus, činnost kostní dřeně, sleziny a slinivky. Odstraňuje z těla různé druhy plísní, včetně nebezpečné candidy, léčí záněty a harmonizuje hormonální systém. Lapacho omezuje vznik psoriáz, ekzémů, impetiga, migrén, bolestí kloubů, artritidy, Parkinsona, roztroušené sklerózy, vaginálních výtoků a plísní kůže, úst a vaginy. Snižuje množení bakterií typu Brucela, polia viru, herpes simplex viru 1 a 2 a různé původce chřipek. Zklidňuje psychiku a zlepšuje odolnost centrálního nervového systému.

Léčivý hrnek s biogenetátorem(bylinky,byliny)
V alternativní medicíně už dávno není tajemstvím, že hlavní příčina všech nemocí je nedostatek vnitřní energie. Každý z nás má tři druhy této energie - první pochází z vesmíru a ze Země, t.j. plus a mínus, druhá je zděděná po předcích a třetí získáváme dýcháním, z potravy, z aurického vyzařování lidí, stromů, zvířat, kamenů, tvarových zářičů apod. Kdo si chce tedy zachovat zdraví, svěžest a dožít se vysokého věku, musí mít dostatek této vnitřní energie a musí vědět, jak s ní zacházet.

Guduchi se skořicí (byliny, bylinky

24. září 2007 v 21:30 RŮZNÉ
Bylinný nápoj z himálaje vhodný při fyzické vyčerpanosti nebo v rekonvalescenci. Tento bylinný čaj je také prodáván pod obchodním názvem Himal, další název této byliny je Tinospora Cordifolia. V sanskrtu se rostlina nazývá amrit, což se překládá jako "nektar nesmrtelnosti". Tento vznešený název si rostlina vysloužila svojí všestrannou užitečností a vlastnostmi posilujícími imunitní systém.

Šumavský kuba

15. září 2007 v 20:07 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
Ingredience
200 g čerstvých nebo 50 g sušených hub
300 g krup nebo trhaných krupek
2 stroužky česneku
80 g sádla
20 g másla
sůl
mletý pepř
kmín
majoránka
Postup přípravy
1.Trhané krupky nebo kroupy propláchneme vařící vodou a^dáme do osolené vody s kmínem uvařit doměkka. Česnek utřeme se solí, s mletým pepřem, sádlem a majoránkou a vmícháme do uvařených okapaných krupek nebo krup. Čerstvé houby podusíme na troše tuku. Sušené houby dáme předem na několik hodin nabobtnat do trošky vody. Pak je vmícháme do připravené směsi. Pekáč vymažeme sádlem a směs do něj rozestřeme. Před dopečením přidáme na povrch kousky másla. Zapečeme dorůžova.

Kuřecí nudličky s nivou

14. září 2007 v 22:39 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
Použité suroviny: 600g kuřecího masa | 100g sýru niva | 1 smetana ke šlehání | 1 menší porek | grilovací koření | olej | petrželka | Kuřecí maso nakrájíme na nudličky okořeníme grilovacím kořením a orestujeme v rozpáleném tuku.Přidáme na kolečka nakrájený porek a krátce orestujeme. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou nivu,prohřejeme a zalijeme vodou/100ml/. Až se niva rozpustí,přidáme smetanu,zavaříme a nakonec posypeme petrželkou.

Příloha:brambory,hranolky

Mlsání

12. září 2007 v 20:46 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
Mlsání
ŽLUTÝ ANANÁSOVÝ KOLÁČ
Pokud pečeme koláč v menším (domácím) plechu, můžeme celou dávku rozdělit do 2 plechů, nebo na jeden plech vydělit všechny suroviny dvěmi.
kvásek:
voda teplá 1 - 3 š
sůl špetka
cukr 1 čl
mouka hladká 1 PL
droždí instantní 1 velká PL
Suroviny zlehka promícháme a necháme na teplém místě nakynout.
celozrnná pšeničná mouka BIO 2 š
hladká mouka 2 š
kukuřičná mouka BIO 4 š
cukr třtinový 4 PL
sůl 3 čl
kurkuma 1 čl
produkty smícháme, odebereme 2,5 š sypké směsy na drobenku a odložíme bokem
olej 2 PL
voda 1 - 3 š vody
ananas konzervovaný bez nálevu 500 g
  • do zbytku sypké směsy přidáme nykynutý kvásek, olej a vodu
  • těsto důkladně promícháme a vyhněteme, podle potřeby přisypáváme hladkou muku, nebo přiléváme vodu, až je těsto celistvé a nelepivé, potom těsto necháme na teplém místě nakynout
  • po nakynutí rozválíme do tvaru obdélníkového plechu a rovnoměrně uložíme na vymaštěný plech, těsto propícháme vidličkou a mírně necháme nakynout
  • potom na vrch rovnoměrně klademe kousky konzervovaného ananásu (mírně vtlačíme do těsta) a necháme dokynout
odebraná sypká směs na drobenku 2,5 š
cukr třtinový 2 PL
olej 1/3 š
mandle nahrubo pomleté 1 š
  • suroviy smícháme a prohněteme mezi prsty
  • touto směsí rovnoměrně posypeme nakynutý koláč po celé ploše a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 20 - 25 minut při 170 - 180 stupních
  • koláč musí být dostatečně propečený, je celý příjemné žluté barvy
  • konzumujeme na druhý den

ČOKOLÁDOVÉ COOKIES „FAIR TRADE“

12. září 2007 v 20:43 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
40 sušenek
150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový)
10 lžic javorového sirupu Biolinie
250 g celozrnné špaldové mouky
1 lžíce vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
3 lžíce kakaa FAIR TRADE (nebo 2 lžíce karobu)
100 g čokolády FAIR TRADE
1. Olej promíchejte metlou s javorovým sirupem. Potom vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky.
2. Tvarujte hrudky nebo placičky a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut.
3. Ihned po dopečení s nimi nemanipulujte a nechte je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku hodně křehké.
Tip
Zkoušejte použít různé druhy kvalitní čokolády. Pokud nemáte rádi sladké, zkuste hořkou se 70 % kakaa. Má tu výhodu, že neosahuje mléko a není přeslazená. Pokud naopak jste "sladkomilci", mám vyzkoušeno, že nejvíce oblíbená v těchto sušenkách bývá Rapunzel čokoláda s rumem a ořechy!

Info

Fair trade čokoláda
"Fair Trade" znamená v překladu spravedlivý obchod. Každý pěstitel, výrobce nebo obchodník, který se zapojuje do Fair Trade, se snaží vrátit základní sociální a ekologická pravidla hry do mezinárodního obchodu. Fair Trade odstraňuje dětskou práci, dává možnost spravedlivého výdělku, zlepšuje přístup k základnímu vzdělávání, šetří přírodní zdroje. V praxi to znamená, že když si koupíte například čokoládu se značkou Fair Trade (nebo Hand in Hand), máte jistotu, že firma, která vykupuje kakaové boby, zároveň garantuje rolníkům pevné výkupní ceny, příplatky za ekologické pěstování a různé příspěvky na sociální projekty.

CELOZRNNÝ KUSKUS SE ZELENINOU A PINIOVÝMI OŘÍŠKY

12. září 2007 v 20:42 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
750 ml vody (1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody)
olivový nebo sezamový olej
2 stroužky utřeného česneku
1 chilli paprička nebo lžička chilli pasty v biokvalitě
lžička mletého kmínu
2 cibule
2 druhy sezónní zeleniny
mořská sůl
balíček celozrnného kuskusu (500 g)
1-2 sáčky pinií opražených na suché pánvi (cca 50-100 g)
1. Dejte vařit vodu a připravte zeleninu. Můžete použít pórek, cibuli a 2 mrkve nakrájené na kostičky nebo třeba červenou papriku, řapíkatý celer a brokolici.
2. V hrnci se silným dnem osmahněte na dostatečném množství oleje utřený česnek, chilli a kmín. Přidejte cibuli a zeleninu, osolte a společně smažte téměř až do změknutí zeleniny.
3. Nakonec přimíchejte kuskus a přilijte vroucí vodu nebo vývar a promíchejte. Místo vývaru lze použít i vroucí vodu s biobujónem, ale v tomto případě uberte sůl ze základu.
4. Nechte 1-2 minuty projít varem na malém plameni a odstavte z ohně. Asi 15 minut nechte dojít pod pokličkou. Mezitím si na suché pánvi opražte předem oprané pinie.
5. Dochutit můžete olivovým nebo ořechovým olejem a čerstvou mátou nebo tymiánem. Posypte opraženými piniemi, popřípadě nastrouhaným uzeným tofu nebo parmezánem.
Tip
Pokud připravujete jídlo i pro menší děti, nedávejte chilli do základu, ale zkuste "Hot gomasio s chilli" od Limy, které se sype až na pokrm na talíři, takže si každý může ochutit podle svého.
Info
KUSKUS
Kuskus je druh pšeničných těstovin. Běžně bývá z bílé mouky a stačí pouze přelít vroucí vodou. Zdravější varianta je celozrnný kuskus, který je pro lepší stravitelnost vhodné chvilku převařit a pak nechat dojít. Celozrnný kuskus dodá tělu dostatek energie a vlákninu. Dokonce se v bioprodejnách dají koupit i kuskusy z jiných druhů obilnin. Například z kamutu, ze špaldy nebo ze 4 druhů obilí. Celozrnný pšeničný kuskus použitý v receptu je běžně dostupný kuskus značky Bioharmonie.
PINIE
Jsou výborným zdrojem přírodního hořčíku, zinku a železa. Mají nízký obsah sodíku, proto jsou vhodné při chorobách ledvin a obsahují 2x vyšší obsah železa, než má maso. Díky tomu podporují krvetvorbu a přispívají k léčbě anémií. Ideální jsou v kombinaci s luštěninami a obilninami.

Kuřecí na houbách

12. září 2007 v 20:26 VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
Kuřecí maso nakrájíme na větší kousky, okořeníme, mírně opepříme a zasypeme solamylem. Zakapeme olivovým olejem, dobře promícháme a necháme uležet.
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kousky. Propláchneme je vodou a okapané rozložíme na plech. Dáme je péci na horký vzduch (asi na 45 minut).
Brokolici rozdělíme na růžičky, dobře propláchneme a povaříme 10 - 15 minut. Vodu slijeme nebo ji použijeme k přípravě polévky. Brokolici na chvíli přikryjeme a dále ji použijeme jako přílohu k masu.
Cuketu oloupeme, podélně rozkrojíme a zbavíme jader. Nakrájíme ji na užší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na proužky.
Do rozpálené WOK pánve vsypeme připravené kuřecí maso a orestujeme. Přidáme pokrájené houby, promícháme a necháme krátce prohřát, pak vsypeme nakrájenou cibuli a cuketu. Za stálého promíchávání opékáme ještě asi 5 minut.
Na talíř servírujeme opečené brambory, kuřecí maso na houbách a uvařenou brokolici, kterou můžeme posypat jemně strouhaným sýrem.
Tepelná úprava je velmi rychlá, počítáme pouze s delší přípravou pečených brambor. Vhodnou přílohou ke kuřecímu na houbách je ale i rýže.

Začíná podzim

5. září 2007 v 10:13
Jinak jak jste si jistě všimli,začal nám podzim.. Někdo nadává,někdo se raduje.. Já osobně se těšim,jak sem někam psala do komentářů. Pro mě podzim znamená pletený šály od babiček,čaje a čokoládky, " křupání " listí,kráásný barevný koruny stromů... Takže si koukejte ten podzim pořádně užít a nenadávejte na něj ! Užívejte si ho jak jenom to jde a nenechte na sebe dosednout podzimní melanchóólii..




MOJE IKONKA

IKONKA NA WEB
MANŽEL A SYN MOTOCROSS