CELOZRNNÝ KUSKUS SE ZELENINOU A PINIOVÝMI OŘÍŠKY

12. září 2007 v 20:42 |  VAŘENÍ, PEČENÍ A SMAŽENÍ
750 ml vody (1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody)
olivový nebo sezamový olej
2 stroužky utřeného česneku
1 chilli paprička nebo lžička chilli pasty v biokvalitě
lžička mletého kmínu
2 cibule
2 druhy sezónní zeleniny
mořská sůl
balíček celozrnného kuskusu (500 g)
1-2 sáčky pinií opražených na suché pánvi (cca 50-100 g)
1. Dejte vařit vodu a připravte zeleninu. Můžete použít pórek, cibuli a 2 mrkve nakrájené na kostičky nebo třeba červenou papriku, řapíkatý celer a brokolici.
2. V hrnci se silným dnem osmahněte na dostatečném množství oleje utřený česnek, chilli a kmín. Přidejte cibuli a zeleninu, osolte a společně smažte téměř až do změknutí zeleniny.
3. Nakonec přimíchejte kuskus a přilijte vroucí vodu nebo vývar a promíchejte. Místo vývaru lze použít i vroucí vodu s biobujónem, ale v tomto případě uberte sůl ze základu.
4. Nechte 1-2 minuty projít varem na malém plameni a odstavte z ohně. Asi 15 minut nechte dojít pod pokličkou. Mezitím si na suché pánvi opražte předem oprané pinie.
5. Dochutit můžete olivovým nebo ořechovým olejem a čerstvou mátou nebo tymiánem. Posypte opraženými piniemi, popřípadě nastrouhaným uzeným tofu nebo parmezánem.
Tip
Pokud připravujete jídlo i pro menší děti, nedávejte chilli do základu, ale zkuste "Hot gomasio s chilli" od Limy, které se sype až na pokrm na talíři, takže si každý může ochutit podle svého.
Info
KUSKUS
Kuskus je druh pšeničných těstovin. Běžně bývá z bílé mouky a stačí pouze přelít vroucí vodou. Zdravější varianta je celozrnný kuskus, který je pro lepší stravitelnost vhodné chvilku převařit a pak nechat dojít. Celozrnný kuskus dodá tělu dostatek energie a vlákninu. Dokonce se v bioprodejnách dají koupit i kuskusy z jiných druhů obilnin. Například z kamutu, ze špaldy nebo ze 4 druhů obilí. Celozrnný pšeničný kuskus použitý v receptu je běžně dostupný kuskus značky Bioharmonie.
PINIE
Jsou výborným zdrojem přírodního hořčíku, zinku a železa. Mají nízký obsah sodíku, proto jsou vhodné při chorobách ledvin a obsahují 2x vyšší obsah železa, než má maso. Díky tomu podporují krvetvorbu a přispívají k léčbě anémií. Ideální jsou v kombinaci s luštěninami a obilninami.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janca Janca | 16. září 2010 v 12:14 | Reagovat

Recept vypada docela dobre, ale ta zluta barva je priserna, nejde to precist, musela jsem si cely text oznacit, abych to precetla... :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 




MOJE IKONKA

IKONKA NA WEB
MANŽEL A SYN MOTOCROSS